Äntligen en dator.

Jag har fått hit datorn nu så det kanska blir lite bättre med skrivandet nu :)
Fast inte idag. Blir en bild istället.

image130
Power of three

Kärlek.

Vad är k ä r l e k ?

Jag hade en intressant diskussion men en kille vid frukostbordet imorse. Ämnet var k ä r l e k.
Han tyckte att kärlek var något man kände till sig själv. Att kärlek man känner till någon annan inte är riktig kärlek. Jag tror inte att man kan känna kärlek till vem som helst, utan som han sa; Personen måste ju vara på ett speciellt vis för att man ska kunna känna k ä r l e k till den. Så är det ju, men då tyckte inte han att det är riktig kärlek.

Att kärlek är något som man känner till sig själv, att det blir som ett ljus runt en. H m m . . . ?
Så tycker inte jag.

Kärlek kan man känna till någon annan. Det är inte till sig själv. Kärlek känner man till en människa, och då känner man att man skulle göra vad som helst för denna människa och inte kan tänka sig att vara utan denna människa.

Då påpekade han; Man kan ju inte känna att man kan göra vad som helst för denne och samtidigt känna att man inte kan vara utan den?

Kan man inte det?

Om man känner kärlek till sig själv, är man inte självkär då?
Han menade att när han tänker på hur har agerar i samhället, försöker vara en så god människa som möjligt osv. så känner han kärlek till sig själv.

Jag känner att jag är inne i en dimma nu efter denna diskussion. Jag funderar och funderar över hur det verkligen är.

En sak i denna diskussion är i alla fall helt klar. Och det är att man KAN känna K Ä R L E K till en annan människa. 

V a d   t y c k e r   d u ?


Kärlek är en känsla som präglas av en stark ömhet och tillgivenhet. Kärleken kan vara riktad mot abstrakta ting som konst eller nationen, mot mer allmänna konkreta ting som naturen eller Kyrkan, eller till mer specifika konkreta objekt som ens hem, ens husdjur eller en nära medmänniska, inklusive den egna personen. Kärlek i dess olika varianter är ett ofta återkommande tema inom litteratur, film och sång.


Kärlek kännetecknas av en vilja att ge villkorslöst till någon eller något, det vill säga att bete sig altruistiskt. Ett exempel är föräldrars kärlek mot sina (små)barn, se också agape.

Kärleken kan också bestå av en biologisk attraktionskraft av sensuell eller sexuell natur. I det senare fallet kan känslan vara mer allmän, så kallad romantisk kärlek, eller mer konkret åtrå, också benämnt libido.

Kärlek till den egna personen - egoism - kan av omgivningen ses som något negativt, där egenkärleken kan ta sig uttryck i handlingar som ökar det egna välståndet eller välmåendet på andras bekostnad. Det finns även en mildare form av egenkärlek där personen unnar sig en del av det goda i livet, utan att brista i respekt eller empati inför medmänniskorna. Sådan egenkärlek är kopplad till en god självkänsla, vilket i sin tur är viktigt för att kunna visa kärlek - att ge ovillkorligt.

Förälskelse kallas den intensiva inledningsperioden av ett kärleksförhållande. Att bära kärlek eller förälskelse som inte är besvarad av motparten kallas olycklig kärlek.

Att visa kärlek mot något kallas att älska. Lössläppt applicering av ordet "älska" inkluderar också idiomatiska uttryck som inte alltid bär positiva förtecken, exempelvis ett sardoniskt uttryck av missnöje: "Jag älskar verkligen hur politiker alltid ger ut tomma löften". Denna breda mening av ordet älska står i strid med den egentliga betydelsen av begreppet kärlek. Denna tendens till begreppsförvirring förstärks av att det i engelskan bara finns ett och samma ord för både kärlek och älska - love - och att detta engelska ord, i likhet med det svenska ordet älska, också används i betydelsen av det svenska ordet åtrå.

I germanska språk förekommer som regel endast ett ord för kärlek. I grekiska språket förekommer däremot flera, bland andra agape (αγάπη) och eros (ερως). Dessa har olika innebörder och används i olika sammanhang. "Eros" står för erotisk kärlek (därav det svenska ordet), medan "agape" är det ord som förekommer i Nya Testamentets originaltexter, och dess betydelse är av stor betydelse för teologin.


Wikipedia.se

Hål.

Karma, Karma, Karma...?
Vad är karma?

I frågan om det behövs en gudom för att distribuera karma, eller om det är en slags naturlag, finns det olika meningar, och ävenså skiljer de olika religioner åt i frågor om exempelvis vilka gärningar som producerar vilken slags karma.

K a r m a betyder ungefär "handling" eller "action"/"reaction". Våra handlingar är manifesterade tankar och våra gärningar får olika resultat och konsekvenser. Detta är karma. Våra tankar manifesteras och skapar vårt liv; vår karma. Vårt sätt att bemöta situationer är grundat i vårt sätt tänka och med tankens förändring förändras våra gärningar och således också våra liv. Vi löser upp gammal och skapar ny karma, allt efter våra insikter om vår tillvaro.

K a r m a: Gör goda ting, få något gott.

K a r m a kan också vara en krog här i Oslo.
Som förövrigt är omöjlig att hitta till.

Vi började kvällen i våran "gamla lya". Alltså där vi bodde i en vecka innan vi bytte rum (som skedde igår).
Där satt vi 5 stycker och spelade kort och drack öl. Hade satsat på en lugn kväll men så blev icke fallet. Mer och mer öl förtärdes.

Jessicka: Jag vill ha hål i öronen men jag har inte råd med det nu.

Vi hämtade en synål och Robin vart först ut i med nål i örat, äpplet bakom och isen hade legat på örsnibben ett tag.
Anna, som var fullast av oss alla tröck igenom nålen. Vilket nu så här i efterhand känns ganska osmart men det gick bra.
Jessicka stog på tur och hade kylt öronen och sedan var det bara och köra. Blev skit bra :)
Blev ett par ganska stora grön/metallic örhängen, vilka vär jättehäftiga då på kvällen. Men kanske inte så diskreta nu när hon börjar jobba på banken imorgon. Haha.

Halv 3 fick vi för oss att vi skulle gå ut. K a r m a var målet men vi hittade aldrig dit så det blev tillslut sängen efter en lång promenad som blev efter allt letande.

Trevlig kväll var det.


RSS 2.0